Miechunka peruwiańska na przeziębienie

Miechunka peruwiańska to owoc, który cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Dostarcza dużych ilości witaminy C oraz innych mikroelementów, wspomagających odporność w okresie jesienno-zimowym. Zaliczana jest do najzdrowszych owoców.

Jesienna chandra

Długie jesienne dni, kiedy spadają temperatury i brakuje światła słonecznego, wpływają niekorzystnie na samopoczucie. Często dochodzi do osłabienia organizmu, obniżenia nastroju, uczucia ciągłego zmęczenia. Nawet wykonywanie najprostszych, codziennych czynności wydaje się zbyt dużym obciążeniem. Pomimo zniechęcania warto w tym okresie aktywnie spędzać wolny czas. Na zdrowie korzystnie wpłynie także prawidłowa dieta, która powinna dostarczać składników niezbędnych do wytwarzania właściwego poziomu endorfin, czyli hormonów szczęścia. Do swojego jadłospisu warto włączyć między innymi miechunkę peruwiańską. Ta roślina zawiera duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, a także fosforu, przyspieszającego regenerację organizmu i dostarczającego energii.

Zapobieganie przeziębieniom

Aby zapobiegać przeziębieniom, warto zatroszczyć się o wzmocnienie odporności organizmu. Jednym z ważnych nawyków, który zmniejsza ryzyko infekcji, jest aktywność fizyczna, wzmacniająca organizm i poprawiająca funkcjonowanie układu odpornościowego. Profilaktyka infekcji górnych dróg oddechowych powinna również obejmować zdrowe nawyki żywieniowe. Do zalecanych produktów, zawierających duże ilości witaminy C, należy czarna porzeczka, cytryna, dzika róża, natka pietruszki, a także miechunka peruwiańska.

Nieduże, pomarańczowe owoce miechunki peruwiańskiej znane są od wielu stuleci. Jej korzystne właściwości zostały docenione między innymi przez Inków, którzy zauważyli pozytywny wpływ tego owocu na zdrowie. Oprócz witaminy C, miechunka zawiera także witaminę A, która ma duże znaczenie dla prawidłowego stanu skóry. Zdaniem specjalistów od naturoterapii owoce miechunki powinny spożywać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Ponadto owoc ma działanie przeciwzapalne. Zawiera większe ilości potasu niż banany i więcej żelaza niż szpinak.

Miechunka peruwiańska zaliczania jest do owoców o najwyższej wartości odżywczej. Można spożywać ją w formie suszonej, która jest bardzo bogata w błonnik. Stanowi doskonały dodatek do musli lub jogurtu. Nadaje się także do produkcji dżemów, nalewek i konfitur. W chłodne, jesienne dni można przygotować rozgrzewającą herbatę z dodatkiem owoców miechunki oraz miodu, która doskonale poprawi odporność.